Junts pel Sí o CUP? #VotaPerMi

Si ja tens clar que vols votar independència, pot ser que dubtis entre votar a Junts pel Sí o a la CUP. Jo també dubtava, però ara ja no.

D’entrada per mi Junts pel Sí no és Mas, Convergència o encara menys, el Pujol. És molt més. Junts pel Sí representa la pluralitat independentista de les manifestacions dels 11S. Representa a tota la gent que no hem militat mai per cap partit i que fa temps que ens hem polititzat per aconseguir la independència. És la llista del Sí. Sense sigles de partits.

Els independentistes ens hem trobat amb que el president actual que havia de donar resposta al nostre clam, era Artur Mas. I ha decidit imposar els tempos que creia adequats i les seves condicions. Però ens ha fet anar avançant i ens ha posat les urnes. I si ens falla, li passarem per sobre, en posarem un altre i ho tornarem a intentar. No vull ni pensar com hauria donat resposta el president Montilla.

També subscric cada cop més el lema tan convergent de: “ho farem i ho farem bé”. Sabíeu que els dos bancs catalans depenen del Banc Central Europeu només des de novembre de 2014? Convertint-se així en bancs sistèmics, que vol dir que són massa grans com per deixar-los caure perquè desestabilitzarien tota l’economia europea. Si després de l’11s2012 haguéssim proclamat la independència com molts volíem, potser ja seríem independents, però a saber el mal que hauríem pres pel camí. Bon vent i banca nova i tot el que vulguis, però si podem aconseguir la independència, encara que sigui tardant més, sense prendre mal, millor.

La CUP no va voler entrar en la pluralitat de la llista unitària (jo ho hauria preferit) amb el discurs d’esgarrapar vots per l’eix social. D’acord. Però veient l’odi a Mas que els cupaires comparteixen amb CSQEP, poso en dubte que el motiu d’anar separats sigui aquest. La seva negativa a investir Mas president, que és el candidat que ha triat Junts pel Sí, em deixa perplex. Què diria la CUP si Mas digués que per ajuntar-se amb la CUP, Baños no pot ser-hi? Segur que el tractarien de racista, xenòfob i unes quantes coses més.

Em ve al cap el que va passar a Vilanova, que van prohibir l’entrada a l’Ateneu Popular a tota persona que fos membre d’un cos policial. Estigués de servei o no. I al mateix temps anaven a una manifestació antifeixista. Sort que són coherents. Ja sé que l’Ateneu no és la CUP, però comparteixen local i tots els vots a favor de la prohibició, pel que sé, eren de militants cupaires.

Pels què ens considerem d’esquerres (cadascú té la seva pròpia definició sobre el què vol dir això) se’ns fa impossible poder entendre que hi hagi gent que no vulgui una educació pública de qualitat per tothom i així tenir igualtat d’oportunitats. O una sanitat pública per tothom. Però per molt que no ho entenguem, si arribem al punt de no considerar legítim ser de dretes o liberal, no serem millors que ells, perquè ens convertirem en feixistes. I penso que això, li està passant a la CUP.

En el vídeo que van fer (molt ben fet i divertit) hi ha algunes metàfores que reafirmen el meu vot per Junts pel Sí. Com la del cotxe convergent, quan es neguen a pujar-hi perquè “no anem al mateix lloc”. Totalment d’acord en què l’objectiu final és diferent, però la primera parada, la independència, és la mateixa. I una cosa com la independència, tan difícil d’aconseguir pacífica i democràticament, “avançant només per l’esquerra” (una altra metàfora del vídeo) no s’aconseguiria mai. Perquè mai seria majoritària. I jo vull aconseguir la independència.

És cert que hi pot haver la por que CDC es faci un país nou a la seva mida. I precisament per això, tots els independentistes amb ideologies diferents, hauríem d’estar-hi ben a prop per assegurar-nos que això no passi. Si guanya el Sí, durant el procés de 18 mesos que s’obriria, jo voldria un govern de concentració on no només hi hagués CDC i ERC, sinó que també hi hagués la CUP. I també m’encantaria que el PSC acceptés el resultat i s’involucrés en la construcció del nou país. Perquè serà el nou país per a tots i per tant l’hem de construir entre tots. Posar-s’hi de cul, pel fet que el president (durant 18 mesos de transició) serà Mas, em sembla ser força curt de mires.

Diria que la CUP ja ha dit que entrar en un govern de concentració, mai dels mais. Tampoc van voler governar a Vilanova amb el PSC, perquè “la forma de governar és massa diferent i seria impossible”. Crec que és un error. N’hi ha que ho defensen dient que perdrien credibilitat i coherència. No s’ha de confondre amb la puresa. Em sembla que la CUP sovint peca de purista i des de la puresa no s’arriba a acords i pactes amb ningú. I pactar i acordar no et fa, de facto, ser menys creïble o coherent.

A veure si aquest cop tot és part de la campanya i superat el 27S, anem tots a una, perquè a més, el procés constituent participatiu de baix a dalt que proposa la CUP i el seu pla de xoc, estic convençut que trobarà molts aliats dins de Junts pel Sí. Penseu que no és un partit tradicional i per tant els seus diputats tindran llibertat de vot. Algú pot pensar que persones com Raül Romeva (ex-ICV) o Toni Comín (ex-PSC) són candidats de Junts pel Sí per treure la puta i la ramoneta de nou o votar més retallades i polítiques de dretes? Els candidats de Junts pel Sí són els garants de mantenir Artur Mas a ratlla. Comín ho va explicar molt bé a la Universitat Catalana d’Estiu.

El partit a qui he votat més al llarg de la vida és ERC i el 27S aniré a votar Junts pel Sí i en cap cas estaré pensant que estic votant CDC, Mas o la dreta. Estaré votant un Sí a la independència clar i incontestable de cara al món. Un Sí que no provoqui discussions com les del post-9N per poder formar govern. Un Sí transversal com el de les manifestacions de l’11S. Un Sí per avançar cap a la independència.

De fet, com que sóc “candidat” de Junts pel Sí, m’estaré votant a mi mateix. O sigui que si no vols votar per Mas, #VotaPerMi. O encara millor, fes-te candidat/a i vota per tu i pel futur dels que vindran 🙂

Informació bàsica sobre Protecció de Dades

  • Responsable: Pau Baig i Pujol.
  • Finalitat:  Moderar i respondre les vostres consultes.
  • Legitimació:  Per consentiment de l'interessat.
  • Destinataris i encarregats del tractament: No es cedeixen o comuniquen dades a tercers per a oferir aquest servei. El Titular ha contractat els serveis d'allotjament web a GRUPO LOADING SYSTEMS, S.L. que actua com a encarregat del tractament.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades personals.
  • Informació addicional: Podeu consultar la informació detallada a la Política de Privacitat.

Feu un comentari