Què és un Sistema Operatiu? I un programa? · INICIACIÓ #02

En aquest capítol, explorarem l’univers dels sistemes operatius i el programari. Durant el capítol anterior, ens centrem en les peces de maquinari que constitueixen un ordinador, conegudes com a hardware. Avui, donarem els primers passos per comprendre el programari o software, un terme que sovint utilitzem com a anglès, ja que “hard” significa dur i “soft” significa tou, i “ware”… bé, ningú sembla estar segur del seu significat. Explorarem com aquests dos components essencials, hardware i software, col·laboren per fer que els ordinadors funcionin.

Què és un Sistema Operatiu?

Un sistema operatiu (SO) és com el cervell de l’ordinador. Imagina’t el teu ordinador com una pissarra en blanc, però amb un petit inconvenient: parla un idioma que no entens, format per zeros i uns (codi binari). Com a humà, no pots comunicar-te amb l’ordinador mitjançant aquest idioma, és aquí on entra en joc el sistema operatiu.

El sistema operatiu actua com un gran intermediari que envolta l’ordinador i controla totes les seves funcions, des del que veus a la pantalla fins als dispositius USB i el teclat. La seva principal virtut rau en el fet que és bilingüe: parla tant el llenguatge de màquina (zeros i uns) com el teu llenguatge. Quan vols que l’ordinador faci alguna cosa, li ho dius al sistema operatiu en el teu idioma, aquest ho tradueix al codi binari comprensible per la màquina i les ordres es porten a terme.

Diversos tipus de Sistemes Operatius

Hi ha diversos tipus de sistemes operatius disponibles en el mercat, però les tres grans marques que dominen la informàtica són Microsoft, Apple i Google.

  • Microsoft Windows: Probablement, aquest nom et soni familiar. Windows és conegut per ser àmpliament utilitzat en ordinadors personals i portàtils. Ofereix una interfície d’usuari intuïtiva i una àmplia gamma de programari.
  • Apple: El sistema operatiu d’Apple es coneix com Mac OS o iOS per als seus dispositius mòbils. Ofereix una experiència d’usuari única i està dissenyat exclusivament per a l’ús en maquinari d’Apple.
  • Google: Google és el creador del sistema operatiu Android, que es troba en molts telèfons intel·ligents. Android és un sistema operatiu altament personalitzable i està disponible per a diverses marques de telèfons.

La batalla entre gegants

Tot i que aquests sistemes operatius serveixen als seus usuaris de diferents maneres, competeixen pel seu lloc en el mercat. Algunes empreses, com Microsoft i Apple, mantenen un control més ferm sobre les seves pròpies creacions, mentre que Google ha adoptat una filosofia més oberta, permetent que altres fabricants utilitzin el seu sistema operatiu, Android.

A més, a la indústria de la tecnologia, a vegades les grans empreses intenten establir dominis i monopolis però no totes segueixen el mateix camí. Per exemple, el cofundador de Microsoft, Bill Gates, i el de Apple, Steve Jobs, són noms coneguts per tots. No obstant això, quin és el nom del cofundador de Google? La resposta no és tan evident. Dos individus, Larry Page i Sergey Brin, van fundar Google i van començar com un senzill motor de cerca d’Internet. Amb el temps, van ampliar la seva oferta, adquirint plataformes com YouTube, creant Google Docs i desenvolupant el sistema operatiu Android per a mòbils.

Google es destaca en la democratització de la informàtica, oferint molts dels seus serveis gratuïtament. Amb el pas del temps, la indústria ha après que fer que la tecnologia sigui més accessible significa que més persones poden participar en aquest món canviant la vida de tots. Una gran estratègia que ha permès a molta gent tenir accés als seus smartphones, per exemple, sense l’obligació de pagar llicències costoses com podria ser el cas d’Apple i Windows.

No obstant això, cap d’aquestes grans empreses és perfecta. Google també té la seva part fosca. Per exemple, una sèrie de Netflix exposa com Google va quedar-se amb el codi d’un producte que utilitzem quotidianament: Google Maps. Tot i així, Google segueix essent vist com una empresa que ofereix molts dels seus serveis de manera gratuïta i col·labora en la democratització de la tecnologia.

Programari lliure: La veu del col·lectiu

El programari lliure és un aspecte important de la informàtica que es diferencia de les grans empreses amb les seves pròpies restriccions i codi secret. En aquest cas, el programari lliure permet que els seus usuaris tinguin accés al codi font, cosa que significa que pots modificar, millorar i fins i tot revendre el programari. És una filosofia que incentiva la cooperació i el compartir els coneixements. Linux, conegut com GNU/Linux, és un dels sistemes operatius lliures més populars. Una distribució coneguda és Ubuntu, que pots instal·lar al costat del teu sistema operatiu Windows.

Programari Privatiu vs. Programari Lliure

A nivell de programari, existeixen opcions d’ús general i algunes alternatives lliures. Per exemple, tenim:

  • Programari Privatiu: Inclou programes com el Microsoft Office, Adobe Photoshop, Adobe Premiere i molts altres. Moltes vegades has de comprar llicències per utilitzar aquests programes o pagar subscripcions periòdiques.
  • Programari Lliure: Alternatives gratuïtes com LibreOffice, GIMP (alternativa a Photoshop) i Shotcut (alternativa a Premiere). Són desenvolupades per la comunitat i poden ser utilitzades sense costos d’ús.

Conclusió

Els sistemes operatius i el programari són elements crucials que fan funcionar els teus ordinadors. Des del popular Windows de Microsoft fins a les opcions d’Apple i les lliures com Linux, hi ha un sistema operatiu per a tothom. I quan es tracta de programari, pots triar entre opcions privatives o alternatives lliures. La clau és trobar què funciona millor per a tu i aprofitar al màxim la teva experiència informàtica. La diversitat d’opcions és el que fa que el món de la tecnologia sigui tan interessant i en constant evolució.

A mesura que seguim endavant en aquesta sèrie, aprofundirem en cadascun d’aquests sistemes operatius i opcions de programari per ajudar-te a prendre decisions més informades sobre com vols utilitzar el teu ordinador.

Recordeu, la tecnologia és una eina poderosa i emocionant que pot millorar les nostres vides de moltes maneres, i estem aquí per ajudar-vos a comprendre com funcionen aquestes eines i com podeu aprofitar-les al màxim.

Informació bàsica sobre Protecció de Dades

  • Responsable: Pau Baig i Pujol.
  • Finalitat:  Moderar i respondre les vostres consultes.
  • Legitimació:  Per consentiment de l'interessat.
  • Destinataris i encarregats del tractament: No es cedeixen o comuniquen dades a tercers per a oferir aquest servei. El Titular ha contractat els serveis d'allotjament web a GRUPO LOADING SYSTEMS, S.L. que actua com a encarregat del tractament.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades personals.
  • Informació addicional: Podeu consultar la informació detallada a la Política de Privacitat.

Feu un comentari