Per què votaré ERC?

En l’anterior article sobre les eleccions municipals acabava dient que, a Vilanova i la Geltrú, votaré ERC. Ara explicaré els motius de la meva elecció.

Vagi per endavant que la política que m’agrada i m’interessa és la que permet fer grans canvis. Canvis que a nivell municipal no es poden fer. Per posar un exemple; la CUP vol municipalitzar els serveis públics. Jo no. O encara no. Primer vull que s’aboleixi el sistema de funcionariat actual i després municipalitzar els serveis públics. Però això a nivell local no es pot fer. Dins l’estat espanyol m’atreviria a dir que tampoc, però dins d’un procés independentista, potser sí. Se’ns han obert les portes per poder canviar-ho tot, com diu la CUP. Segurament no aconseguirem tants canvis com alguns voldríem, però tota millora del sistema serà benvinguda.

N’hi ha que diuen que el 24M és la primera volta del 27S. No ho sé, la veritat. En grans municipis potser sí, però com més petit sigui el poble, menys primera volta serà. Perquè coneixes la gent de les llistes. Imaginem un poble de 1.000 habitants on es presenten CiU, ERC i PSC (i una llista fantasma del PP). Si coneixes personalment els candidats i saps que els dos primers són uns ineptes rematats, per molt independentista que siguis, votaràs al del PSC que potser fins i tot també va votar SíSí en la intimitat. Lògic, no? Per això crec que el 24M no serà representatiu de cara al 27S. Per tant, si els partits independentistes no guanyen per golejada, no ens hem de desanimar pas!

En el meu cas, per decidir el meu vot, sí que em permeto pensar en clau nacional, perquè ja he dit que la política municipal no m’apassiona. A més, imaginem que voto PSC, guanya l’alcaldia i després Iceta ordena que les alcaldies socialistes abandonin l’AMI (Associació de Municipis per la Independència). Prefereixo no jugar-me-la i votar independència.

Dos anys enrere defensar el “dret a decidir” encara valia, però ara ja no. Ara toca defensar la independència. Espanya ha demostrat reiteradament que no tindrem dret a decidir res fins que no siguem independents. Això també exclou dels meus esquemes votar a Podemos o Colaus. La major part dels canvis al sistema que proposen, no es poden fer dins la gàbia que és Espanya. Són impossibles.

Per tant em queda CiU, ERC o CUP, que són els únics, a Vilanova, que volen la independència. Si visqués en un municipi on es presentessin SI, Reagrupament, els talibans de UPDIC o qualsevol altre partit encara més residual, no em plantejaria votar-los. Perquè, sentint-ho molt, si no treuen representació com és molt provable que passi, el meu seria un vot perdut.

Mentre no saltin Duran i Espadaler, CiU per mi seguirà sent un Sí/No. Diuen que a nivell de Vilanova són independentistes, però tant li fa. Tot i que igualment no els he votat mai, ara em resultaria impossible votar CiU a Vilanova. No després de la persecució que li han fet al meu pare i que encara li segueixen fent. De moment no diré res més perquè em trobo formant part de la confraria del cul llogat que descrivia l’amic Garriga. Si ara parlo sense pèls a la llengua i torna a guanyar CiU, qui sap si no el putejaran encara més per haver obert jo la boca. I mira que en tindríem de coses a dir! És molt trist, però fins aquí arriba la llibertat d’expressió de CiU.

O sigui que ja només tinc ERC o CUP per dipositar-los la meva confiança. No negaré que l’actual militància del meu pare em predisposa més a votar ERC. Ell sempre ha estat el meu referent i per tant veig normal que sigui així. Però no només és això. ERC és el partit a qui he votat més cops i ja el votava quan ell militava al PSC.

I per què no votaré a la CUP? Principalment per la municipalització dels serveis públics que ja he explicat i per les consultes populars vinculants que proposen. Consultes populars sí, però no vinculants. Perquè… si resulta que només participa un 10%, voleu dir que serà gaire democràtic? El que surti d’allà, creieu que serà el que vol la majoria de la ciutadania? Per més cops que ho repetiu, que la gent participi més sovint no té perquè ser més democràtic que votar cada quatre anys. I veient que a les anteriors eleccions a Vilanova hi va haver una abstenció del 47%, diria que gairebé la meitat de la ciutadania en té prou i de sobres amb eleccions cada quatre anys.

El problema no és que no puguem decidir més sovint. Sinó que els polítics que, democràticament, escollim entre tots perquè durant quatre anys decideixin en nom nostre, massa sovint, es deuen als seus partits i no als seus votants. Aquest és el problema i és el que s’ha de canviar.

De la lectura en diagonal (abans de llençar-los a la brossa, com suposo que fem tots) dels programes electorals, recordo que ERC aposta per l’emprenedoria mentre que CUP ho fa pel cooperativisme. Per mi, un altre punt per ERC. L’experiència d’uns quants familiars meus en una cooperativa, va ser nefasta. A més, l’emprenedoria és una acció més àmplia on pot tenir cabuda el cooperativisme.

També he vist alguns joves entre les JERC que m’han causat bones sensacions. Sé que ara quasi segur que no hi pintaran res, però si vull que d’aquí 4 o 8 anys hi pintin alguna cosa, ERC ha de tornar a l’Ajuntament i si pot ser, amb força.

Potser són pocs els motius per votar ERC, però és el que hi ha. Del seu programa recordo que el vaig trobar simple i moderat. Però em va semblar positiu. Potser així el compliran. Normalment quan un partit puja al govern s’adona que tot té un cost i que pagar les nòmines cada mes no és gens fàcil i acaba endeutant-se fins les celles per intentar complir un programa irrealitzable.

No només votaré ERC sinó que també faré d’apoderat. M’ho van proposar i com que, exceptuant el 9N, no ho he fet mai, em fa gràcia viure unes eleccions des de dins. Amb això alguns ja m’etiquetaran de ser d’ERC de per vida. Segur. Per més que si hagués sigut la CUP qui m’ho hagués proposat, també hauria acceptat.

I si el 27S la CUP es presenta amb Antonio Baños de número 1, és probable que els voti. El vot no ha de ser de per vida. No pot ser-ho. Les circumstàncies, els programes i les afinitats amb les persones, marquen les tendències.

Pau Baig i Pujol

* Si t’ha agradat l’article, ja saps, comparteix-lo i tal 🙂

Informació bàsica sobre Protecció de Dades

  • Responsable: Pau Baig i Pujol.
  • Finalitat:  Moderar i respondre les vostres consultes.
  • Legitimació:  Per consentiment de l'interessat.
  • Destinataris i encarregats del tractament: No es cedeixen o comuniquen dades a tercers per a oferir aquest servei. El Titular ha contractat els serveis d'allotjament web a GRUPO LOADING SYSTEMS, S.L. que actua com a encarregat del tractament.
  • Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades personals.
  • Informació addicional: Podeu consultar la informació detallada a la Política de Privacitat.

Feu un comentari